Av dessa tre är det Illiaden som gjorde allra störst intryck. Kanske beror det på något så simpelt som att jag läste den först, men det var något i det repetitiva som drabbade mig. De bara slogs och slogs och var oerhört vackra i lockar och sandaler. Typexempel på en mäktig homerisk liknelse:
; och därefter Atrid Menelaos höjde sin kopparlans under bön till den höge Kronion, och på Euforbos, som drog sig tillbaks, han den nederst i strupen stötte och tryckte den in, i förlitan på väldiga näven, ända tills udden stack ut genom hulliga halsen i nacken. Tungt han i marken föll, och i fallet skramlade vapnen; fuktade blevo av blod hans lockar, chariternas lika, bundna i flätor och virade skönt med guld och med silver. Såsom av odlaren skött står olivens frodiga telning, fjärran från människors bygd, på ett ställe med ymniga källsprång; kraftig den växer och skön, och för fläkten av himmelens vindar gungar den sakta, så myllrande full av de vitaste blomster; kommer då blåsande plötsligt en storm och med häftiga ilar rycker ur marken den upp och sträcker den hän uppå jorden: sådan var Panthoos' son, lansprisade hjälten Euforbos, som av Atrid Menelaos blev fälld och berövad sin rustning.Jag kan alldeles för lite om antikens litteratur och funderade först på om det var signifikant för att tidepoken att skildra båda sidor i ett krig så innerligt. Men tack vare ett mycket bra efterord fick jag vet att Illiaden är unik i sitt sätt att mänskliggöra båda sidor. Som läsare känner du både för Akillevs och Hektor. Sångerna som utspelar sig i dödsriket är fantastiska både hos Vergilius och Homeros men överlag föredrar jag slagsmålen framför resorna. Kanske för att Odyssevs resor är så vida kända och återberättade i vår kultur att the real del helt enkelt inte var så intressant att läsa? På samma sätt blev jag lite besviken på skildringen av Aeneas och Didos relation, efter den totala känslomässiga urladdningen när jag såg Offend the Gods and Love Obey framförd av GBG baroque och Utomjordiska januari 2014.
Bland det mäktigaste i Aenedien fann jag vara beskrivningen av kvinnorna som drabbas av furien:
Ryktet flyger; av samma glöd drivs övriga kvinnor,Krigadrottningen Camilla var också fräck. Det är inte utan att jag känner mig stolt efter läsningen, nu har jag bockat av texter jag påbörjade när jag läste Littvet A 2004. Läsningen av kringlitteratur fortsätter, med de två mästerverken Alf Henrikssons Antikens historier och Martin P:son Nilssons Olympen. Jag ska också lyssna på In our times avsnitt om Aenedien, började lyssna och fastnade för den extremt bildade och korrekta rättelsen som en av deltagarna gör mot sig själv när hon pratar om när Vergilius "was writing, sorry, composing the Aeneid". *smiley med hjärtögon* Nästa steg på bildningsstegen är självklart en viss italienare som går med Vergilius på upptäcksfärd i helvetet.
sen raseriet tänt deras bröst, att överge hemmen.
Bergen söker de; barm och hår lämnas fria åt vinden.
Många utstöter tjut som fyller den darrande luften,
höjer stavar som virats med vin, och klär sig i hudar.